Het minimale aantal bezoekers van je coaching website.

Wat is een goed aantal bezoekers voor je coaching website? En hoe weet je of je met je huidige bezoekersaantallen op het juiste spoor zit om je bedrijf te laten groeien?

gestructureerde data restaurant recensie

Dit zijn veelgestelde vragen die wij van onze coachende klanten krijgen als we met hen in overleg over hun website zijn. Dat is begrijpelijk, je wilt natuurlijk weten of je op koers ligt om je groeidoelstellingen te halen. 

In dit artikel geef ik je een richtlijn voor het minimum aantal website bezoekers waar je op moet richten. Ik ga je ook vertellen waarom de kwaliteit van het verkeer belangrijker is dan de kwantiteit van het verkeer. En ik ga je een betere indicator geven om je op te richten in plaats van alleen website verkeer (spoiler: het is je conversiepercentage).

Ten eerste, wat is website verkeer? Wat is een conversieratio?

Website verkeer is de stroom van mensen die op je website komen en deze verlaten. Meestal wordt het verkeer gemeten aan de hand van hoeveel unieke bezoekers je op een bepaalde dag, week of maand krijgt. Er zijn geweldige webtools (wij raden Google analytics aan) die al deze informatie voor je vastleggen.


"Een conversiepercentage is het percentage mensen dat daadwerkelijk gebruik maakt van de aanbieding(en) / producten die je op je website aanbiedt."

Dus, de conversieratio van je e-maillijst is het aantal mensen dat zich daadwerkelijk aanmeldt voor je e-maillijst, gedeeld door het aantal mensen dat het aanmeldformulier heeft gezien. Als 20 mensen je formulier zien, en 2 mensen vullen het formulier in en drukken op "verzenden", dan is dat een conversiepercentage van 10% (2 gedeeld door 20).

Hetzelfde geldt voor een uitnodiging voor een persoonlijke coach sessie. Als 20 mensen je e-mail openen en lezen waarin je deze sessie aanbiedt, en 1 persoon contact opneemt om een afspraak in te plannen, dan is dat een conversiepercentage van 5% (1 gedeeld door 20).

Het berekenen van je conversieratio is de reden waarom het zo belangrijk is om je bezoekersaantallen te kennen. Dat brengt ons bij onze volgende vraag: 

Wat is een goede hoeveelheid verkeer?

Het antwoord is: het hangt ervan af.

"Kwantiteit betekent niet kwaliteit"

Het hebben van een grote hoeveelheid websitebezoekers betekent niet noodzakelijkerwijs dat veel van hen geïnteresseerd zullen zijn in wat je te bieden hebt.

Ik geef je twee voorbeelden om dit te illustreren:

Een coach met 3000 bezoekers per maand heeft een paar zwakke plekken in de salesfunnel van haar website. Ze krijgt dus maar 30 mensen die zich aanmelden voor haar e-maillijst. Dat is een conversie van 1%.

Een coach met relatief weinig website verkeer (750 bezoekers per maand) maar met een sterke salesfunnel krijgt ook 30 nieuwe abonnees, een conversiepercentage van 4%.

Beide coaches hebben 30 mensen die zich aanmelden. Maar één van hen heeft een veel hoger conversiepercentage omdat haar marketing en online strategie in het algemeen sterker is.

Je wilt de tweede zijn, toch? Het betekent minder kosten (als je verkeer koopt via advertenties) of minder tijd investeren in lead generatie.

Concentreer je op de conversieratio, niet op het verkeer

De moraal van het verhaal is als volgt: het verkeer is een indicator, maar het vertelt niets over de effectiviteit van je website.

Het is zeker waar dat er minder verkeer is gekoppeld aan een minder grote inkomstenstroom. Zoals een meta-studie heeft uitgewezen, zijn websites met minder dan 400 bezoekers per maand beperkt in het succes dat ze kunnen behalen.

Maar wat hier belangrijker is, is het aantal mensen dat daadwerkelijk gebruik maakt van wat je op je website aanbiedt. Met andere woorden, het conversieratio.

Je hebt geleerd dat verkeer niet alles is, en dat je conversieratio belangrijker is. Wat je je afvraagt...

Wat is een goed conversieratio?

Neil Patel (Amerikaanse marketing goeroe) leert dat een goede conversieratio beter is dan het ratio wat je momenteel hebt.

Wat heb je aan deze uitspraak? Als je nog geen website hebt als coach (tijd om wakker te worden, die heb je hard nodig!), dan laat je er een maken en gebruik je het initiële conversieratio als startpunt. 

Je denkt misschien: "Nou, dat is allemaal nuttig, maar het stelt me nog steeds niet gerust welk conversiepercentage en aantal website bezoekers ik op mijn coaching website moet nastreven".

Uiteindelijk hangt het van je inkomensdoelen af op welke verkeers- en conversiecijfers je mikt.

Hoeveel geld wil je verdienen?

Stel je wilt €100k verdienen als coach, en je bent bereid om 20 klanten per week te coachen, dan heb je deze aantallen nodig om dat te laten gebeuren:

20 klanten x €100/uur = €2000/wk (50 weken per jaar)

Berekend van resultaat naar de start: je hebt 40 sessies nodig, waarvan 20 mensen zich aanmelden, een conversiepercentage van 50% per sessie.

Om 40 mensen die geïnteresseerd zijn in een sessie te krijgen, heb je 400 mensen nodig die je aanbod voor een sessie zien via je marketing e-mails, een 10% conversieratio op je e-mail aanbieding.

Om die 400 mensen op je e-maillijst te krijgen, moeten ongeveer 4000 mensen je aanbod zien om op je e-maillijst te komen, ook hier geldt een conversiepercentage van 10%.

Een conversiepercentage van 10% is het gemiddelde op Facebook-advertenties in alle branches, dus die benchmark lijkt niet onredelijk. Facebook-advertenties kunnen effectief zijn voor jou als coach. Natuurlijk zijn er naast advertenties nog tal van andere manieren om klanten te binden. Zorg wel dat je elke marketingactiviteit kan meten a.d.h.v. KPI’s (key performance indicators). Hierdoor kan je tijdig bijsturen als het gewenste resultaat niet wordt behaald.

Dit is een doorlopend proces aangezien klanten na het afronden van je coaching traject plaatsmaken voor nieuwe klanten. Als het coachingstraject wat je aanbiedt 6 weken is zal je meer nieuwe klanten moeten aanwinnen dan wanneer je coaching traject 6 maanden bedraagt.

Als je inkomensdoelen anders zijn, dan zullen deze exacte getallen voor het verkeer iets anders zijn. Neem die getallen en pas ze aan om ze in lijn te brengen met je eigen doelstellingen.

Vermijd het vergelijkingsspel

Je hebt een enorm netwerk van collega's die in de coachingsbranche zitten. Het is misschien makkelijk om je cijfers te vergelijken met die van hen en het gevoel te hebben dat je iets niet goed doet. Elke coaching business verschilt dus direct vergelijken met elkaar kan een vertekend beeld geven. 

Je coaching business mag er dan wel uitzien als die van je collega's, maar je bedient een heel andere niche. Je mensen komen van verschillende plaatsen naar je website, hun behoeften zijn anders, hun wereldbeeld is anders.

Er zijn zoveel factoren die het conversieratio beïnvloeden, dat je jezelf echt in de voet schiet om je te vergelijken met iemand anders, zelfs als ze een coach zijn. Vermijd onnodige stress en paniek en vergelijk jou coaching business niet met die van iemand anders. De enige persoon tegen wie je het opneemt is jezelf.

Een laatste woord...

Uiteindelijk moet je niet geobsedeerd zijn door het verkeer. Analyseer het verkeer zoals het is. Maar vergeet niet dat het maar één indicator is. Concentreer je in plaats daarvan op de relatie en de reputatie die je met je mensen opbouwt. Besteed je energie en focus op het verbinden met je markt en het converteren van je ideale klant. Zorg voor een enorme waarde. En vergeet niet dat het belangrijk is om naast je website ook andere touchpoints aan je leads te geven.

Het belangrijkste is dat mensen in staat zijn om een relatie met je op te bouwen zodat ze je leren kennen en vertrouwen.