gestructureerde data google

Wat is gestructureerde data?

De algoritmes van Google werken dag en nacht om de inhoud van het web te indexeren. Om het deze zoekmachinealgoritmes makkelijker te maken, raadt Google het gebruik van zogenaamde 'gestructureerde data' aan. Gebruik van deze data zorgt ervoor dat jouw website beter vindbaar is.            

Gestructureerde data bieden een gestandardiseerde manier om de inhoud en betekenis van een webpagina te achterhalen. 

Websites kunnen de data gebruiken om jouw contactgegevens te communiceren aan zoekmachines zoals Google, maar ook om de gerechten van de menukaart of ingrediënten van een recept inzichtelijk te maken. 

Het resultaat hiervan is dat  een potentiële klant beter wordt geïnformeerd tijdens het zoeken op Google over het aanbod van jouw restaurant. Stel, iemand zoekt op: “Italiaans eten in Amsterdam”.  Als deze woorden in de gestructureerde data van je website staan, dan verschijnt jouw restaurant hoger in de zoekresultaten.

 

Hoe zijn gestructureerde data inzetbaar voor jouw restaurant?

gestructureerde data restaurant recensie

Reviews met sterren

Door je recensies in gestructureerde data te definiëren kan je aan Google doorgeven hoeveel goede recensies je hebt ontvangen. Dit draagt bij aan je pagina-relevantie binnen Google. 

Recensies dienen als 'sociaal bewijs' voor jouw onderneming op het internet. Dit helpt met het aantrekken van nieuwe klanten en maakt je website nog winstgevender!

Locatie van uw bedrijf

Bij het uitvoeren van een zoekopdracht zoals: "Chinees restaurant", zal Google binnen een straal van de huidige locatie van de gebruiker op zoek gaan naar een restaurant met een Chinese / Aziatische keuken.

Type cuisine

Door het type keuken te definiëren in de gestructureerde data kan Google nauwkeurig inschatten of jouw restaurant relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker. 

Prijsrange

Het definiëren van een prijsklasse voor je bedrijf zal Google helpen bij het inschatten van de relevantie tijdens een zoekopdracht. Een snackbar hanteert immers een ander prijsbeleid dan een 2-sterren restaurant. 

Reserveringen

Bij het gebruik van een van de door Google ondersteunde reserveringssystemen, is het mogelijk een gebruiker direct via Google een reservering te laten maken bij jouw restaurant. Dit verhoogt de service en kan indirect leiden tot meer omzet. 

Openingstijden

Google zal voorrang geven aan restaurants die hun openingstijden nauwkeurig hebben gedefinieerd in gestructureerde data. 

Het is hierbij zelfs mogelijk om openingstijden per seizoen toe te voegen mocht het zijn dat je restaurant niet het gehele jaar is geopend.

Menukaart

Het is al wel mogelijk om je menu te definiëren in gestructureerde data, echter zal deze info nog niet worden geïndexeerd door de algoritmes van Google. 

In de toekomst zal Google dit ook ondersteunen, wat het extra interessant maakt om het nu alvast in te stellen!

Vraag een gratis SEO-check aan!

Meer klanten met een winstgevende website voor jouw restaurant          


Een succesvol restaurant heeft een succesvolle website nodig. Je bent gewend om je website als kostenpost te zien. Je stopt er veel tijd in, maar het brengt weinig op. Een goede ondernemer weet dat dit niet zo hoeft te zijn. Dutchwebs helpt je met (her)ontwerpen van je website waardoor deze eindelijk winstgevend gaat worden. 

Na oplevering regelt Dutchwebs het onderhoud en de hosting van je website zodat jij je zonder zorgen kan focussen op het behalen van jouw doelen. Bekijk onze restaurant voorbeeldwebsite voor een eerste indruk.

Veelgemaakte fouten en richtlijnen bij het opstellen van gestructureerde data

gestructureerde data google

Waarom gestructureerde data niet altijd worden getoond in Google

Er zijn een aantal redenen waardoor de algoritmes die Google jouw gestructureerde data niet kunnen oppikken en weergeven in de zoekresultaten:             

  • De locatie van de gebruiker is niet geschikt voor het tonen van gestructureerde data;
  • De gestructureerde data kan potentieel misleidend zijn voor de gebruiker;
  • De gestructureerde data is incorrect opgesteld;
  • De inhoud van gestructureerde data is niet zichtbaar voor de gebruiker;
  • De gestructureerde data voldoet niet aan de richtlijnen opgesteld door Google

Om fouten in het opstellen van gestructureerde data te voorkomen heeft Google een ’Structured Data Testing Tool’ ontwikkeld. Met deze tool kan je fouten opsporen en weet je zeker dat de code geschikt is voor de algoritmes van Google.gestructureerde data google

Richtlijnen voor het opstellen van gestructureerde data

Google voorziet ons van richtlijnen voor het opstellen van gestructureerde data. Bij het volgen van deze richtlijnen is er een hogere kans de gestructureerde data daadwerkelijk wordt getoond. Het is hierbij belangrijk dat:

  1. De inhoud van de gestructureerde data origineel is;
  2. Er geen neppe reviews of andere inhoud die niet gerelateerd is aan de pagina in voorkomen;
  3. Er geen illegale activiteiten, services of producten in gepromoot worden;
  4. Er voldoende overeenkomst is tussen de gestructureerde data en de inhoud van de pagina

Ik wil meer klanten via Google