You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Beoordeel je website met 5 sterren in de Google zoekresultaten.

Meer klanten door gestructureerde data in Google. Bekijk de video om zien hoe je dit toe kan voegen aan jouw website.

Wat is gestructureerde data?

De algoritmes ontwikkeld door google werken dag en nacht hard om de inhoud van het web te indexeren. Om dit proces makkelijker te maken voor Google wordt het gebruik van ‘gestructureerde data’ aanbevolen door Google zelf. Als voorbeeld laten we zien hoe waardevol gestructureerde data voor een restaurant kan zijn, maar dit is toe te passen voor elk type bedrijf.

Gestructureerde data is een gestandaardiseerde manier om de inhoud en betekenis van een webpagina te achterhalen.

Gestructureerde data kan gebruikt worden om contactgegevens kenbaar te maken van jouw bedrijf in de Google zoekresultaten, maar ook om de gerechten van de menu-kaart of ingrediënten van een recept inzichtelijk te maken. 

Het resultaat hiervan is dat  een potentiële klant beter wordt geïnformeerd tijdens het zoeken op google over het aanbod van uw restaurant. Zoekt iemand op: “Italiaans eten in Amsterdam”, en staan deze kenmerken gedefineerd in de gestructureerde data van je website, dan verschijnt jouw restaurant in de zoekresultaten.

Hoe is gestructureerde data inzetbaar voor jouw bedrijf?

gestructureerde data restaurant recensie

Reviews

Het is zelfs mogelijk om reviews te definineren in gestructureerde data. Het kan hierbij gaan om recensies van critici, klanten of werknemers. Daarnaast is het ook mogelijk en verstandig om een geaggregeerde beoordeling toe te voegen zodat Google een beter inzicht krijgt van de totaalbeoordeling van uw restaurant.

gestructureerde data restaurant recensie

Reserveringen

Gestructureerde data biedt de mogelijkheid Google te laten weten of uw restaurant reserveringen aanneemt. Bij het gebruik van een van de door Google ondersteunde reserveringsystemen is zelfs mogelijk een gebruiker direct via Google een reservering te laten maken bij jouw restaurant. Dit verhoogt de klantvriendelijkheid en kan indirect leiden tot meer omzet. 

gestructureerde data restaurant recensie

Openingstijden

Google zal voorang geven aan restaurants die hun openingstijden nauwkeurig hebben gedefineerd in gestructureerde data. Het is hierbij zelfs mogelijk om openingstijden per seizoen toe te voegen mocht het zijn dat je restaurant niet het gehele jaar is geopend.

gestructureerde data restaurant recensie

Menu

Op dit moment biedt Google alleen de optie om via een link in de gestructureerde data te verwijzen naar de menu-pagina op je website. Het is al wel mogelijk om je menu te defineren in gestructureerde data, echter zal deze info nog niet worden geindexeerd door de alogrimtes van Google. In de toekomst zal Google ook hieroor ondersteuning gaan bieden wat het extra interessant maakt om nu alvast deze stap te maken. Zodra de ondersteuning door Google ervoor is zal je menu direct worden opgenomen in de Google zoekresultaten. Een goeie tip om je concurrentie een stapje voor te blijven!

gestructureerde data restaurant recensie

Locatie(s)

Door het defineren van je locatie in gestructureerde data kan Google gemakkelijk achterhalen waar jouw restaurant zich bevindt. Bij het uitvoeren van een zoekopdracht zoals: "Chinees restaurant", zal google binnen een straal van ongeveer 3km van de huidige locatie van de gebruiker zoeken naar een restaurant met een Chinese / Aziatische keuken. Ditzelfde geldt voor zoekopdrachten uitgevoerd door een spraakassistent zoals "Siri" of "Google Assistent".

gestructureerde data restaurant recensie

Prijsrange

Het defineren van een prijsrange voor je restaurant zal Google helpen bij het inschatten van de relavantie tijdens een zoekopdracht. Een snackbar hanteert imeers een ander prijsbeleid dan een 2-sterren restuarant.

gestructureerde data restaurant recensie

Type cuisine

Door het type keuken te defineren in gestructureerde data kan google nauwkeurig inschatten of uw restaurant relavant is aan de zoekopdracht van de gebruiker. Het is hierbij mogelijk om meerdere type keukens toe te voegen aan de gestructureerde data.

Wil jij 5 sterren bij Google krijgen?

Dutchwebs kan je advies geven of helpen hierbij.

Veelgemaakte fouten en richtlijnen.

gestructureerde data restaurant recensie

Waarom gestructureerde data niet altijd wordt getoond.

Door het type keuken te defineren in gestructureerde data kan google nauwkeurig inschatten of uw restaurant relavant is aan de zoekopdracht van de gebruiker. Het is hierbij mogelijk om meerdere type keukens toe te voegen aan de gestructureerde data.

De algoritmes die google gebruikt voor het tonen van de meest geschikte zoekresultaten kunnen ervoor zorgen dat de door jouw gedefinieerde gestructureerde data niet wordt getoond. Google geeft hiervoor de volgende redenen: 

  • - De zoekgeschiedenis, locatie en apparaat van de gebruiker is niet geschikt voor het tonen van gestructureerde data
  • - De gestructureerde data kan potentieel misleidend zijn voor de gebruiker
  • - De gestructureerde data is incorrect opgesteld
  • - De inhoud van gestructureerde data is niet zichtbaar voor de gebruiker
  • - De gestructureerde data voldoet niet aan de richtlijnen opgesteld door google

Om fouten in het opstellen van gestructureerde data te voorkomen heeft google een ’Structured Data Testing Tool’ ontwikkelt. Via deze tool kan je fouten opsporen en weet je zeker dat de code begrijpbaar is voor het algoritme van Google.

gestructureerde data restaurant recensie

Richtlijnen voor het opstellen van gestructureerde data.

Google voorziet ons in richtlijnen voor het opstellen van gestructureerde data. Bij het volgen van deze richtlijnen is er een hogere kans de gestructureerde data daadwerkelijk wordt getoond. Het is hierbij belangrijk dat:

  • - De inhoud van de gestructureerde data origineel is
  • - Er geen neppe reviews of andere inhoud die niet gerelateerd is - aan de pagina in voorkomen
  • - Er geen illegale activiteiten, services of producent in gepromoot worden
  • - Er voldoende relevantie is tussen de gestructureerde data en de inhoud van de pagina

Reageer op dit artikel

Je email wordt niet gepubliceerd.